9. června 2012

Mátový a meduňkový med

Sirup je udělán a tak hledám inspiraci, jak meduňku a mátu ještě jinak využít. A napadlo mě, co třeba med :-).  

500 g meduňky lékařské nebo máty bez hrubých stvolů
60 g kyseliny citrónové
2 kg cukr krystal
3,5 litru vody
pomeranč a citrón

Meduňku (mátu) umyjeme, dáme do hrnce, zalejeme teplou vodou a uvedeme do varu  (k meduňce nebo mátě  můžeme přidat i hrstičku mateřídoušky, aby chuť byla taková barevnější). Jak začne voda vařit přisypeme kyselinu citrónovou, plamen zmírníme a pomalu vaříme 30 minut. Přidáme na kolečka nakrájený pomeranč a citrón a necháme do druhého dne vyluhovat. Druhý den zcedíme přes jemné plátýnko, šťávu dáme do většího hrnce a uvedeme do varu. Postupně přidáváme cukr a mícháme až se rozpustí. Plamen snížíme a mírným varem vaříme (asi 2 hodiny) až do zhoustnutí. Horké lejeme do čistých, suchých skleniček a hned zavíčkujeme. A máme asi 2 litry medu. A jako u sirupu můžete mátu s meduňkou smíchat. Tedy tak to dělám já :-). 

Pin It

8. června 2012

Zahrada červen 2012

Konečně zapršelo a zahrada se začíná vzpamatovávat...

Pin It

Keramické přírůstky

Moje oblíbená Hrdějovická keramika...


Pin It

Červnová Rozmarýna

Vychází 9.6. :-)


Pin It

6. června 2012

První várka sirupu


Pin It

4. června 2012

Miska a mistička

Velká miska dostala sestřičku :-). 


Pin It