16. února 2013

Další mlska Evči ze Svatojánu

Kdo chodíte na Facebook, tak doporučuji si její album Moučníky projít opravdu celé...stojí to za to :-).

FRANCOUZSKÝ JABLEČNÝ KOLÁČ S RUMEM

7 jablek oloupeme a pokrájíme je na centimetrové měsíčky. V hlubší pánvi rozehřejeme 60 g másla a jablka na něm krátce opečeme, odstavíme, přidáme 50 ml rumu, 70 g cukru moučky, lžičku skořice, přikryjeme pokličkou a necháme půl hodiny macerovat. Rozšleháme 250 ml mléka, 3 vejce, 1 vanilkový cukr, špetku soli a nakonec zašleháme 150 g hladké mouky. Na dno vymaštěné koláčové formy dáme jablka (tekutinu slijeme a vmícháme do těsta), zalijeme těstem a pečeme dozlatova na 180 stupňů asi 45 minut. Posypeme moučkovým cukrem a jíme teplé.

text receptu a foto Kuchařka ze Svatojánu
Pin It

15. února 2013

Další nábytečkové přírůstky


Pin It

Sladké recepty ze Svatojánu

Evčiny recepty mě dostávají čím dál tím víc. Tedy hlavně krásné fotky k nim. A protože plno z Vás na Facebook nechodí, tak by bylo škoda se o ně nepodělit. Jinak Svatoján tedy správně Svatojanský Újezd je maličká obec, která leží na mírném návrší ve středu Bělohradské kotliny tři kilometry západně od města Lázní Bělohradu v okrese Jičín, oblast Podkrkonoší.


ŠLUPKY

300 g hladké mouky prosejeme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme 20 g čerstvého droždí, posypeme lžičkou cukru a rozmícháme s 8 lžícemi vlažného mléka na kašičku. Zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Osolíme špetkou soli, vmícháme 50 g rozpuštěného másla a jedno jablko pokrájené na plátky pomocí škrabky na brambory a promíchané se lžičkou skořice a půl lžičkou muškátového oříšku. Zamícháme, vyklopíme na vál a ručně dobře prohněteme. Utvoříme čtyři tenké válečky, které nakrájíme asi na 100 malých kousků, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Na vál nasypeme krystalový cukr a každý kousek v něm vyválíme do tenka. Pečeme dokřupava na 180 stupňů asi 20 - 25 minut.

text receptu a foto Kuchařka ze Svatojánu
Pin It

Příprava na jaro

Objednávka semínek dorazila, tak že už mi chybí jen sluníčko a teplo :-). Já už se tak těším...



inspirace internet
Pin It

14. února 2013

Háčkované koberce

Už zase mě chytá chuť něco podobného realizovat :-). Jen se pořád nemůžu donutit nastříhat a naklubíčkovat staré cíchy....

inspirace Five Green Acres
Pin It

13. února 2013

Brambory

Dneska jsem narazila na jeden super blog Ochutnávky od Jarky a na její články o "Staročeské kuchyni". Má tam moc hezký článek o bramborách a shodou okolností i moje oblíbená Kuchařka ze Svatojánu uveřejnila dnes na FB recept na bramborové jídlo HERVÁBNÝ ŠLEJŠKY.  Moje nejoblíbenější jídlo, když jsem byla malá. Dělala mi ho moje prababička....

1 kg uvařených brambor oloupeme a nastrouháme nadrobno, přidáme 1 vejce, půl lžičky soli a 300 g hrubé mouky a zpracujeme těsto, ze kterého tvoříme šišky/šlejšky. Ty narovnáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v troubě vyhřáté na 170 stupňů asi 30 minut dozlatova. V misce promícháme mletý mák s moučkovým cukrem a přidáme lžíci jablečné mouky. Upečené šlejšky posypeme makovou směsí a polijeme přepuštěným máslem. Dříve se šlejšky sypaly prachandou, což byla sušená mrkev nebo hruška rozdrcená v hmoždíři.

text receptu a foto Kuchařka ze Svatojánu
Pin It

Nová inspirace



Pin It

Já chci jaro :-(



Pin It

11. února 2013

Moje štěstí


Pin It